Amazon-oprichter Jeff Bezos is nu rijkste man ooit

150.000.000.000 dollar. Dit bedrag maakt Amazon-oprichter Jeff Bezos de rijkste man in de geschiedenis van de mensheid. Althans, sinds 1982, toen Forbes begon met het meten van individuele rijkdom.

Jeff Bezos

Jeff Bezos heeft 150.000.000.000 redenen om te lachen

Maandag denderde het kapitaal van Bezos door de magische grens heen van 150 miljard dollar (130 miljard euro). Dat meldt persbureau Bloomberg aan de hand van haar Billionaires Index, waar Bezos sinds een tijdje de lijst aanvoert. Dit jaar alleen al groeide zijn vermogen met 50 miljard dollar.

Vergeleken met deze nummer één zijn zakentycoons als Bill Gates (95,3 miljard dollar) en Warren Buffett (83 miljard dollar) maar arme sloebers. Zelfs gecorrigeerd voor inflatie is Gates, voormalig rijkste man ter wereld, nooit rijker geweest dan de baas van Amazon, berekende Bloomberg. Maar als filantroop Gates niets van zijn fortuin had weggegeven zou hij nog wel bovenaan staan.

Prime Day gooide bijna roet in eten

De Amazon Prime Day, de jaarlijkse uitverkoop die gisteren begon en vandaag eindigt, gooide overigens bijna roet in het eten. Een storing maakte het koopjesjagers af en toe onmogelijk om aankopen te doen, wat de beurswaarde van Amazon lichtjes deed afnemen.

Het jaar 2018 gaat voor Amazon vooralsnog de goede kant op. Begin dit jaar stond het aandeel nog op 1.189,01 dollar. Eind deze maand presenteert het bedrijf de cijfers over het tweede kwartaal. Het zou CNN niet verbazen als Bezos dan de 175 miljard dollar aantikt.

Jaarsalaris ruim 80.000 dollar

Het vermogen van Bezos zit vooral in aandelen. Dat betekent dat hij het niet zomaar kan uitgeven, maar eerst aandelen moet verkopen. Wel krijgt Bezos een jaarsalaris dat hij kan spenderen: een bescheiden 81.840 dollar.

Althans, bescheiden is een kwestie van perspectief. Als hij de 50 miljard dollar vermogensgroei zou verdelen onder al zijn personeel, zou elk van de ongeveer 566.000 werknemers ongeveer zijn jaarsalaris krijgen: 88.339 dollar. Dat lijkt niet aannemelijk. Amazon staat niet bekend om zijn liefde voor vakbonden en werknemersrechten.